Изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър е продал част от акциите си в компанията на стойност 1.3 млрд. долара, предаде Би Би Си. Той се разделя със свои акции от софтуерния гигант за пръв път от 7 години, посочва медията.

По официални данни Балмър е продал 49.3 млн. акции на Microsoft на цени между 26 и 28 долара. Той все още притежава 359 млн. акции, чиято стойност е около 9.6 млрд. долара. В петък акциите на Microsoft приключиха със спад от 1.36% до цена от 27.77 долара.

„Става дума за нещо, което има частен финансов характер“, обясни самият Балмър в специално изявление. „Не искам да се създава напрежение и объркване. Оставам верен на Microsoft”. Той обясни, че е извършил продажбата, за да диверсифицира инвестициите си и за да планира по добре данъците си към края на годината.

В специално изявление на страницата на Microsoft Балмър пише, че планира до края на годината да се раздели с още 75 млн. акции.

Като цяла през годината акциите на Microsoft бележат спад, тъй като инвеститорите не са убедени, че компанията ще се адаптира изцяло към налагащия се нов модел в дигиталния свят. Въпреки това миналия месец гигантът обяви ръст на печалбите си за първото тримесечие на годината с 51% благодарение на добрите продажби на Windows и пакета Microsoft Office.