Инвеститорите не бива да се изкушават от исторически ниските цени на активите в Европа, възлагайки очаквания, че неминуемо там ще последва обрат и бързи печалби. В настоящата ситуация е по-добре да се гледа на сигурността в дългосрочен план и да се обръща по-голямо внимание на политическите събития.

Такава препоръка даде за читателите на DarikFinance.bg  Др. Таммо Грийтфилд, който е стратег капиталови пазари в Уникредит Груп. През тази седмица той бе в България, за да вземе участие като лектор в семинар за специалисти от финансовите пазари. Гостът прогнозира, че при благоприятен развой на изборите в Гърция, пазарите може да усетят положителен ефект още във втората половина на годината и препоръча на инвеститорите да сложат по-голяма тежест в портфейлите си на онези стоки и суровини, които се влияят от глобалната икономика, а не само от растежа в еврозоната.

Как дълговата криза се отразява на пазарите на акции?

Реформите, които се препоръчват за стабилизиране на държавните финанси и за повишаване на конкурентоспособността, първоначално оказват негативен ефект върху Брутния вътрешен продукт и приходите. Тъй като в различните страни механизмите, които трябва да се приложат, са различни, съобразно техните нужни, това доведе до силно разклонение на трендовете на развитие на Брутния вътрешен продукт. Това на свой ред доведе до промяна на трендовете на печалбите, което е база за достигането на дълбоки различия между представянето на различните пазари. Тази схема ще продължи да действа още известно време.

Кои са ключовите събития, с потенциал да променят играта в Европа до края на тази година?

Изборите в Гърция ще имат значителен ефект върху пазарите на ценни книжа. Ключовото тук е дали след тях ще може да бъде формирано правителство, което е за продължаване на реформите, договорени с донорите на спасителната помощ. Едно правителство, което се заема да изпълни поетите ангажименти, би могло да успокои напрежението в еврозоната, да помогне на пазарите да се стабилизират и да подобри перспективите пред тях още през втората половина на годината. От друга страна, ако новото правителство се откаже от ангажиментите по спасителния план, правителствата в еврозоната ще бъдат изправени пред дилема и ще трябва да решат как да се справят с тази ситуация. В такъв случай изходът на Гърция от единния монетарен съюз може да се окаже реална опасност. Ако това се случи, тогава това би влошило състоянието на пазарите, както и перспективите пред тях за втората половина на тази година.

Друго важно събитие е срещата на Европейския съюз в края на юни. Тук най-вероятно политиците ще представят визията си за това каква да бъде архитектурата на еврозоната след 5 или 10 години. Това е важно от гледна точка на дългосрочното развитие. Въпреки това краткосрочният ефект на тази среща върху пазарите ще бъде ограничен.

Какво е атрактивно да се купува в Европа в момента?

Инвеститорите имат две алтернативи, когато вземат решения: те биха могли да инвестират в тези пазари или сектори, които показват силен спад в цените на активите и приходите, което е стратегия в очакване на обрат; другата алтернатива е да търсят пазари или сектори, които демонстрират позитивни и устойчиви приходи. Ние ясно препоръчваме да се доверите на стабилността. Това означава, че ние предпочитаме германския пазар на ценни книжа измежду големите национални пазари в еврозоната. От секторите, представени в STOXX Europe 600, над които ние препоръчваме да се наблегне, са храните и напитките, здравеопазване и потребителски стоки. Те предлагат най-добра премия за поетия риск, имайки предвид сегашната ситуация. Все пак трябва да се има предвид, че ако се стигне до там, че Гърция напусне еврозоната, всички пазари и сектори в първия момент ще пострадат.

Какъв съвет бихте оправил към българските инвеститори - за какво да следят в близко бъдеще и на какво да обръщат най-голямо внимание?

Бих наблегнал на две неща: на първо място, дълговата криза е структурна и това означава, че ще минат много тримесечия или дори години, докато бъде преодоляно онова, което тя причини, така че рамката на инвестициите в ценни книжа се промени към по-дългосрочна перспектива. Ние ще виждаме тази дивергенция межу растежа на икономиките и ръстовете на приходите за дълъг период от време.

На второ място, настоящата ситуация се характеризира с това, че много национални пазари в еврозоната са на исторически ниски ценови равнища. Така че инвеститорите може да се изкушат да скочат в такива акции само на база на ниските цени. Ето защо ние препоръчваме повече внимание към обстановката, защото смятаме, че е по-подходящо за инвеститорите да следят политическите събития и импулсите, които тези събития провокират. Споменах вече за гръцките избори като един от примерите за това. В зависимост от изхода от едно такова политическо събитие, макроикономическата обстановка за пазарите може значително да се промени. За дългосрочни решения, ние бихме предпочели да се водим от този тип събития, отколкото да разчитаме на ниската цена на активите.

Как според вас инвеститорите трябва да гледат на стоките в портфейлите си?

Споменах, че има някои дефанзивни сектори, на които трябва да се наблегне и мога да добавя, че химикалите, основните суровини, петролът и газа са именно такива стоки. Всички те са циклични сектори, които имат експозиция върху глобалната икономика като цяло и в този смисъл са по-малко зависими от растежа в еврозоната. Ние смятаме, че е полезно за инвеститорите да наблегнат повече на тези сектори в портфейлите си и да диверсифицират. Скоро, след като притесненията за еврозоната се разсеят и инвеститорите се фокусират повече върху стабилните перспективи за глобалната икономика в края на годината и за следващата 2013 година, тези сектори ще бъдат сред първите, които ще донесат облаги от тази промяна на инвеститорския фокус.

* Др. Таммо Грийтфилд е стратег капиталови пазари в UniCredit Group. Завършил е икономика в Ludwig-Maximilians University в Мюнхен и е защитил докторска степен в университета Johannes Gutenberg University в Майнц. Докторската му дисертация е по въпросите за устойчивостта на европейския монетарен съюз.

** Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!