Русия отново заяви големия си интерес към строителството на руски кораби в България. Това стана в к.к. “Св. Св. Константин и Елена”, където се състоя второто заседание на постоянната руско-българска работна група в областта на корабостроенете и кораборемонта. Двете страни подписаха протокол, с който бяха набелязани конкретни пътища за сътрудничество.

В транспортната стратегия на Русия е заложено строителството на над 1000 кораба, като 40% от тях ще бъдат реализирани от външни изпълнители. Очаква се една част от поръчките да бъдат поети от България. За реализирането на мащабната програма руското правителство отпуска 100 млрд. рубли, а частни инвеститори – 40 млрд. рубли, заяви Владимир Горбач, първи вицепрезидент на Асоциацията на корабостроителите на Санкт Петербург и Ленинградска област.

Руската федерация има интерес към най-различни кораби – риболовни и рибопреработвателни плавателни съдове, речни, специализирани и изследователски кораби, пасажерски кораби. Страната ни може да построи всякакви плавателни съдове без ледоразбивачи, обясни Светлин Стоянов, председател на Националната асоциация на корабостроителите и кораборемонтчиците.

Той посочи, че вече са договорени първите крачки за изграждането на хладилни кораби от типа река-море. Преди три години Русия е поставила въпроса за четири такива кораба. Предстои среща на българския търговски представител в Москва с руската страна, на която ще бъдат уточнени параметрите на плавателните съдове, необходими на Русия. Следващата стъпка ще бъде съвместна разработка на проекта от българска и руска страна, след което и самото изпълнение.

Третата руско-българска работна среща по проблемите на сътрудничеството в областта на корабостроенето, кораборемонта, речния и морски транспорт ще бъде през месец май 2011 г., когато домакин отново ще бъде Санкт Петербург. Очаква се тогава да бъдат подписани и конкретни договори.