Растящите средни глобални температури доведоха до това, че Северния полюс се разтапя и в момента е покрит с огромно сладководно езеро. Само преди месец, точно на същото място имаше само лед по данни на North Pole Environmental Observatory. 

Бавно, но сигурно през последните десетилетия средният размер на ледената шапка над Арктика се свива. Миналото лято ледът достигна най-малката си площ, регистрирана някога, пише Forbes. 

Нещата не изглеждат по-добре в Антарктика. И там в момента се наблюдава топене с бързи темпове. Още по-тревожно е, че изследване, публикувано по-рано тази седмица показа, че дълбоко замръзналата земя под южната полярна шапка също започва да се размразява. 

В рамките на северния полярен кръг този проблем е още по-голям, тъй като в замръзналия слой почва се крият огромни количества метан, чието освобождаване ще предизвика рязко ускоряване на процеса на глобално затопляне. 

Като резултат на освобождаването на метана от замръзналата земя, може да се прогнозира не само екологична, но и икономическа катастрофа. 

Изследователите от inNature тази седмица публикуваха доклад, според който икономическите разходи свързани с разтапянето на Арктика може да достигнат сумата от 60 трлн. долара. Загубите са свързани както с измененията на климата, които ще предизвикат необратими промени в умерените ширини, където сега се произвежда по-голямата част от храната в света, но и с измирането на редица популации животни, включително и в световните океани.