Перспективите пред международната икономика се подобряват, като импулсът се предава от САЩ и Япония върху останалите развити държави. Това твърди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в публикувана днес оценка, информира Reuters.

Изследването, което е проведено през декември, показва смесена картина за еврозоната: няколко държави постигат позитивна промяна, но средните значения леко са се понижили.

Обаче средно за региона на ОИСР, който включва повече от 30 държави с високи икономически постижения, водещият индикатор показва позитивна промяна. Начело са икономиките на САЩ и Япония, но и някои други се движат в посока на възстановяване.

Проучването на ОИСР по принцпи е фокусирано върху изявяване на повратните моменти в икономическия цикъл. Има основания да се очакват такива: индексът през декември се еподобрил с 0.2 пункта и вече е 100.4 пункта, при средно дългосрочно значение от 100.

Индия и Русия също показват обнадеждаващи признаци. Добрите сигнали от Япония и САЩ продължават вече от няколко месеца – и декемврийските данни ги потвърждават, посочва организацията със седалище в Париж.

Данните за САЩ се подобряват три поредни месеца, с 0.7 пункта през декември до 102 пункта. Постижението на Япония е 101.9 пункта, с 0.2 пункта покачване пред декември.

Резултатът за Индия е 95.6 пункта, ръст от 0.6 пункта за разглеждания месец – все още много под дългосрочното средно значение. Икономическите перспективи за Русия се подобряват с 0.2 пункта до 102.4 п.

Въпреки това, показанията на Китай, Бразилия и еврозоната продължават да се влошават, Китай спада с 0.5 пункта до 99.3, Бразилия с 0.1 п. до 93.7, еврозоната също с 0.1 п. до 98.3.