Водещите индикатори сочат към възстановяване на глобалния растеж за 2014 г. Развитите икономики поемат водачеството, като нетният износ и частните инвестиции оказват подкрепа на растежа. Можем да очакваме 2.5% растеж за САЩ, 2.3% за Япония и 1.5% за еврозоната. Развиващите се пазари, например страните от Централна и Източна Европа, ще отбележат умерен растеж в рамките на малко под 2%, прогнозира Петер Брециншек, главен икономист на Raiffeisen Research.

 

Очакваме положителен растеж за Централна Европа в размер на около 2.3%, което е значително над прогнозата за Югоизточна Европа (1.7%) и ОНД - 1.6%. Движещите сили в региона ще бъдат Полша, Чехия и Словакия. Унгария ще реализира по-скромен ръст от около 1.5%, а Словения очакваме да остане в рецесия и през 2014 г.

 

Въпреки че 2014 г. ще бъде изборна година за някои страни в ЦИЕ, анализаторите на Raiffeisen Research разглеждат реакцията на пазарите по-скоро като неутрална. Само предсрочни избори в Словения и нестабилно ново правителство в Унгария биха могли да доведат до негативни пазарни реакции.

 

Истинско бреме за пазарите, от друга страна, биха могли да бъдат потенциални нови специфични данъци или регулаторни мерки. В Полша важен фактор остава новата пенсионна реформа, поради все още непредсказуемия ефект върху пазарите на акции и облигации.

 

Въпреки изненадващото изявление на Федералния резерв на САЩ през септември 2013 г. за намерението му да продължи действащата програма за изкупуване на облигации, експертите от Raiffeisen Research очакват намаление на размера на програмата, което ще започне от първото тримесечие на 2014 г.

 

Ефектът върху ЦИЕ остава временен и не особено силен, след като зависимостта от чуждестранни инвестиции намаля значително. Анализаторите на Raiffeisen Research очакват силен щатски долар през първата половина на 2014 г., като валутата ще се повлияе от тази промяна във фискалната политика.

 

През октомври и ноември лидерите на Китай взеха редица решения за провеждане на реформи. В допълнение към икономическите реформи за оказване на подкрепа за по-сериозна пазарна ориентация и повишаване на частното потребление, фокусът през 2014 г. ще бъде върху допълнителна либерализация на капиталовите потоци и обменните курсове, обобщава развитието на Китай Брециншек.

 

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще постави на 4 ноември 2014 г. първия стълб на съвместния банков съюз - интегрираният Европейски банков орган. Дотогава 124 банки в еврозоната, които са определени като системно важни, ще преминат през Преглед на качеството на активите и стрес тестове. Експертите от Raiffeisen Research не очакват Прегледите на качеството на активите да окажат отрицателно влияние върху пазарите, дори напротив – те прогнозират по-голяма яснота относно реалното състояние на тези банки.

 

До оповестяването на резултатите през октомври 2014 г., съответните банки ще имат възможност да вземат мерки срещу потенциален дефицит, което също се смята за положителен фактор.

 

Въпреки че през 2014 г. ликвидността няма да бъде толкова решаващ елемент на капиталовите пазари, акциите ще останат атрактивна инвестиционна възможност. Цялостното възстановяване на растежа ще има положително влияние върху корпоративните печалби. През следващата година обаче, акциите ще останат предпочитан избор в сравнение с корпоративните и държавните облигации.

 

Анализаторите на Raiffeisen Centrobank очакват умерен ръст на цената на петрола до около 115 долара за барел през 2014 г. Икономическият растеж в развитите икономики води до повишено търсене, докато търсенето в развиващите се пазари остава сравнително слабо.

 

Мобилите разплащания също ще реализират силен пробив през 2014 г. Интересен аспект на тази сфера е конфликтът за веригата на стойността между корпорациите (доставчик/доставчик на услуги), телекомуникационните компании и банките.