Стотици малки групи от яки момчета срещу добър процент тероризират длъжници. Те плашат закъсалите, като ги карат да продадат имотите си или да теглят нови заеми, за да погасят старите си борчове - за ток, телефон, парно или интернет. Яки момчета от колекторски фирми понякога използват бухалки и палежи, за да съберат борчовете на длъжници.

Колекторски фирми изкупуват борчове на длъжници, а след това притискат хората за парите. Методите им на работа възмущават мнозина. Но дори и хората от бранша твърдят, че трябва закон за колекторските фирми, който да регулира дейността им и при гаф да се отнема лицензът.

Така например на 15 май около 21 ч на вратата на 49-годишния столичанин Георги Ласкиев се звъни. Мъжът живее в бл. 526 на столичния жк "Овча купел". Ласкиев отваря врата, а секунди по-късно трима здравеняци нахлуват в дома му. "Кво правиш ти тук, бе? Нямаш място в този апартамент, аз съм новият наемател!", казва един от гостите. Тримата колектори на дългове този път играят друга роля - правят т.нар. въвод във владение. Повикани са от собственика на апартамента, понеже Ласкиев не искал да освободи жилището, макар да бил предупреден 2 седмици преди това. Георги, който е разпространител на вестници, живее в жилището под наем заедно с порасналите вече деца - две момчета и момиче.

Според собственика на апартамента е натрупал сметка от 6000 лв. за парно. "Хайде, изнасяйте се оттук! Аз съм платил дълга ти към собственика и сега тези пари ми ги дължиш на мен", казва здравенякът, който дори оставя и визитна картичка за контакт.

Мъжът все пак подава жалба в столичното 6-о РПУ и се оплаква, че тримата мъже неправомерно са нахлули в дома му, разказват униформени пред "Стандарт".

"Трябва да има регулация на тази дейност. В момента тези хора можем да преследваме, ако нарушат закона. Но те са прекалено хитри, добре познават законодателството и трудно можем да докажем, че притискат длъжниците с непозволени методи", коментират полицаите.

 

Жалбите за оказван натиск и тормоз срещу длъжници само в София са стотици, пък напомнят от СДВР. Някои от тях са дадени на прокуратурата, обясняват униформените.

 

Според полицаите голяма част от събирачите на дългове били бойци в модерния напоследък спорт - ММА.