Административен съд София се противопостави на действието, с което бяха отнети лицензите на Лукойл за управление на данъчни складове. По този начин магистратите спират изпълнението на решенията, с които Агенция Митници затвори рафинерията. Още миналата седмица производствените й мощности бяха спрени, като стана ясно, че за рестартирането им са нужни поне 20 дни.

Производството в съда е по жалба на Лукойл. Пред Дарик радио директорът на Агенция Митници Ваньо Танов заяви, че ще обжалва решението на Софийския административен съд по казуса.  Припомняме, че преди седмица рафинерията остана без лицензи за управление на данъчни складове на бургаската рафинерия и пристанище Росенец. Рафинерията спря работа.

Ето и какви са мотивите на съда да спре атаката на Агенция митници към Лукойл: 

Налице са достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на компанията значителна или трудно поправима вреда по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК. Този извод съдът е направил, след като е съобразил обстоятелството, че жалбоподателят е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз. Съобразил е също така и обстоятелството, че са сключени договори с Холдинг БДЖ ЕАД и Столичен транспорт ЕАД, по силата на които жалбоподателят е доставчик на дизелово гориво. Представено е и писмо от Бългериан Авиейшън Груп, видно от което не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.

Определенията подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването им на страните.

Делата ще бъдат разгледани по същество от Административен съд София на 31 август 2011.

Агенция Митници отне лицензите на Лукойл Нафтохим и пристанище „Росенец" на 26 юли, тъй като не са монтирани измервателни уреди, които изисква законът. Изпълнителният директор на митниците Ваньо Танов пък обясни, че когато заводът отговаря на изискванията, отново ще му бъде издаден лиценз. Шефът на Лукойл България Валентин Златев заяви, че компанията е законопослушна и спира работа, но тя няма проблем с отчетността. Според него в Наредба 3, заради която са отнети лицензите на рафинерията в Бургас и пристанище „Росенец", става дума за допълнителни уреди, които са в процес на монтиране.

Златев каза, че криза с горивата няма да настъпи. Въпреки това предупреди, че може да се появят известни проблеми. Шефът на Лукойл България изтъкна, че те са единствен производител у нас на джет. Премиерът Бойко Борисов отсече, че няма война между кабинета и рафинерията, а казусът е тест за неговите министри. Със заповед на премиера бе сформирана работна група, начело с икономическия министър Трайчо Трайков, която да следи ситуацията. Късно в петък бе взето решение за разблокиране на самолетно гориво от държавния резерв за седмица.