До 20 брутни заплати обезщетение може да вземе съдия Венета Марковска при пенсионирането си, ако срещу нея не бъде образувано дисциплинарно производство. Това съобщава Стандарт Нюз. 

Комисията по предложения и атестиране във Висшия съдебен съвет ще обсъди молбата й за пенсиониране, която Марковска подаде вчера. По закон магистратите се пенсионират при навършване на 65 г. Марковска все още не е преминала тази възраст. Това обаче не е пречка да се пенсионира по Кодекса за социално осигуряване.

Съдия Венета Марковска бе избрана за конституционен съдия, но не можа да встъпи в длъжността заради сигнали, че не отговаря на критериите за встъпване в поста. Клетвата й като конституционен съдия бе провалена от президента Росен Плевнелиев, който демонстративно напусна залата на клетвената церемония.

Позицията, за която бе избрана Марковска в Конституционния съд сега е предложена на бившия президент на България Петър Стоянов. Кандидатът на СДС получи подкрепата на ГЕРБ. Стоянов поиска три дни за размисъл, преди да вземе решение.