Съдебните заседатели, които представляват гражданското общество в процесите по наказателни дела, работят срещу 6,64 лв. на час в Софийския градски съд. Сумата е плод на формула, разписана в стара наредба, по която работят съдебните заседатели, тъй като единствената нова беше съборена 2011 г. в Конституционния съд, но министерството на правосъдието още тупа топката и няма решение на проблема. Заплащането в СГС е най-високото у нас, предвидено за съдебни заседателите. В по-малките съдилища в страната надницата им е и доста по-ниска, съобщи пред агенция „Монитор“ председателят на Съвета на съдебните заседатели при СГС Емилия Николова.

„Докато бъде създадена наредба, ВСС даде указание на всички съдилища да спазват члена на отменената, който регламентира възнагражденията на съдебните заседатели, а именно 1/22-ра от 50% от основната заплата на съдиите в съответния съд. Това е за един ден, той се разделя на 8 часа и така за СГС се получават 6,64 лв. на час. И там сумата за възнаграждение на съдебни заседатели е още по-малка. Това, което се плаща на съдебните заседатели, е смешно – миналата година имам 43 заседания и около 400 лв. заплата за годината“, обясни Николова. Според запознати има районни съдилища в малки градове, където не могат да намерят съдебни заседатели и задължават общински служители да кандидатстват за тази работа.

Парите се начисляват само за времето на съдебното заседание, чакането за зали, за проверки за бомби и т.н. е за сметка на личното време на заседателите. Често пъти те губят по половин ден, респективно половин надница, защото отсъствието им от работа е неплатен отпуск, за да получат 6 или 12 лв. за участието в съдебно заседание. От тези пари се правят удръжки за ДОО и здравни.

Гражданските арбитри участват в определянето на присъдата на дела, гледани на първа инстанция. На по-горните инстанции решенията се вземат само от съдии. Дейността на заседателите обаче не е разписана изцяло в Закона за съдебната власт. В този нормативен акт са указани единствено изборът и подборът, а всичко останало трябва да се регулира с наредба, каквато няма. И така съдебните заседатели се избират от общинските съвети чрез гласуване анблок на списък. След приемането на това решение списъкът се изпраща в съда, чието общо събрание трябва да го одобри.

Апелативните съдилища одобряват за окръжните, а окръжните за градските. Едва тогава съдебните заседатели получават право да участват в съдебните състави с равен глас със съдията. Съдебните заседатели обаче се чудят на кого са подвластни – на общинския съвет или на съда.