Водещата британска верига магазини за облекло и хранителните продукти Marks & Spencer обяви днес най-слабите си продажби от почти едно десетилетие и съобщи, че планира да съкрати до 1230 работни места.

Marks & Spencer посочи, че продажбите й във Великобритания са спаднали със 7.1% през 13-е седмици до 27 декември, което е най-рязкото понижение на този показател спрямо същите периоди от 1999 г.

На търговската верига, която има магазини и в чужбина, включително в Европа и Азия, се гледа като на бизнес барометър за британския сектор за търговия на дребно.

Marks & Spencer има около 70 000 служители във Великобритания. Компанията планира да затвори 27 магазина, в резултат на което ще бъдат освободени до 780 работни места. Още до 450 служители на групата ще бъдат съкратени от централния й офис.

Въпреки че обхватът на съкращенията е относително умерен, резултатите на Marks & Spencer се определят от анализаторите като ключов индикатор за сегашния бизнес климат сектора на продажбите на дребно през 2009 г.

Източник БТА