Таксата за посещение при личен лекар остава същата, заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

"Това е предизборният, популистки чувал на БСП, който те развързват. Предполагам, че ще ни засипят с допълнителни подобни предложения, но не виждам причина това де се променя", бе коментарът на министъра.

Той дойде след идеята на депутатите Емилия Масларова, Анна Янева и Румен Овчаров пенсионерите да плащат на личния си лекар при преглед един процент от минималната пенсия. Предложението за промени в Закона за здравното осигуряване е внесено днес в деловодството на Народното събрание.

Константинов припомни, че социално слабите хора и пациентите с хронични заболявания са освободени от плащане на потребителската такса.

"Несериозна е тази идея. Мисля, че се преследват съвсем други цели, това е ясно -да покажем колко много сме загрижени, но никой не прави разчети на много други феномени", каза още министърът.  

В отговор на въпрос какво би се променило, ако тази такса се въведе в предложения вариант, той бе категоричен, че тя няма да се въведе.