Таксиметровите шофьори във Варна се вдигнаха на протест.

Варненските таксиджии протестират срещу решение на Общинския съвет за определяне на минимални тарифи за таксиметрови услуги.

На последното си заседание местните парламентаристи утвърдиха цени от 0,75 лв./км (дневна) и 0,85 лв./км (нощна) при предложени от независимия транспортен синдикат "Авто 94" 1,20 лв./км и 1,30 лв./км.

Гласуваните от Общинския съвет тарифи са много под себестойността на услугата, категоричен е председателят на "Авто 94" Димчо Иванов. Според него минималните цени благоприятстват развитието на сивия сектор, вместо да подпомагат бранша.

"Те ни връщат във време, когато горивата бяха други, разходите по нашата дейност бяха други и токът не беше увеличен, цените на хранителните продукти бяха други", каза Иванов.

Дори и с 0,10 лв. да бяха по-високи стойностите, пак би имало ефект за таксиметровите водачи, каза още Иванов, който е и действащ таксиметров шофьор.

"Излизаме на протест и заради дупките по пътищата и заради това, че пиаците са ни заети от частни автомобили, и заради Закона за автомобилните превози с несъразмерните глоби, които унищожават бранша още от времето на ГЕРБ", коментира още протестиращият таксиметров шофьор. Той каза още, че е било наредено на Общинска полиция да не вдигат коли от стоянките на таксиметровите водачи.