Техническият преглед за лек автомобил ще бъде невъзможен, ако собственикът му има неплатени стари местни данъци и такси, съобщи за Дарик Людмила Петкова от финансовото министерство. Тя уточни, че предложението ще залегне в закона за местните данъци и такси, като мярката ще е еднократна и ще важи единствено за 2011 г. За да се премине на технически преглед, собствениците на автомобилите ще трябва да представят удостоверение от общината, че нямат задължения за предходни години. Ето какво каза Петкова:

Въвежда се еднократно за 2011 година с цел повишаване на събираемостта на местните данъци и такси. Тоест при преминаване на технически преглед на МПС да се предоставя удостоверение от общината, че няма задължение съответното лице за местни данъци и такси. Това е мярка, насочена към събираемостта.

Става дума за 2011 година само и трябва да представи удостоверение, че няма задължения за 2010-а и назад или…

То е към дата. Към определена дата лицето не дължи, което означава, че за предходни години, ако има задължения, те ще бъдат описани в удостоверението за дължими данъци. Примерно имате неплатен данък за недвижим имот за 2007-а, 2008-а и 2009 година. Те съответно ще бъдат вписани в удостоверението, че се дължат. Идеята е да могат да се съберат.

Очаквайте по-късно отговори на въпросите как ще минаваме на технически преглед догодина и кои данъци трябва да сме платили.