"Заедно Мегалан и Спектър нет имат 10 процента пазарен дял в цялата страна. Но по-важното, което искам да ви кажа, е, че с това сливане ние ще стенем лидер на оптичния интернет в София.

Това каза главният изпълнителен директор на Мобилтел Андреас Майерхофер на брифинг, след като стана ясно, че българските дружества , предлагащи интернет- услуги ще бъдат купени от Telekom Austria Group чрез подразделението й у нас, а именно Мобилтел.

За 15-те си години присъствие на пазара у нас Мобилтел е инвестирала 2.5 милиарда лева, съобщи главният финансов директор на компанията Пламен Петров.

„Процентът на инвестициите в телеком секторът като процент от БВП в сравнение с ЕС: в България се инвестират 1.2 на сто, докато в ЕС са 0.5 на сто. от друта страна, какво генерира телеком-секторът? За България това е 5.3 процента от БВП, за ЕС - 2.8 на сто", коментира той.

По данни на Мобилтел в момента компанията има 5.2 милиона клиенти, 3.5 милиона от които са с договорни отношения с оператора.

11:01 часа

Telekom Austria Group слага ръка на два кабелни оператора в България. От дружеството анонсират, че е постигната договореност за покупката на 100% от Мегалан Нетуърк АД и 100% от Спектър Нет АД, които ще бъдат придобити с посредничеството на Mobiltel, а общата им стойност възлиза на € 83 млн., съобщава wallstreet-online.de. В същата дописка се цитира, че броят на клиентите, които двата оператора имат съвкупно, възлиза на 85 400 домашни и бизнеспотребители.

На брифинг в София собствениците на двете компании, обект на покупката, допълниха, че австрийският инвеститор ще плати € 72 млн. евро, а Спектър нет и Мегалан ще продължат да работят самостоятелно за период от около 18 месеца.

Преди да бъде финализирана сделката се очаква становище на българската антимонополна институция.

Ако не бъде поставена пречка пред инвестиционното намерение на Telekom Austria Group, от компанията намират, че това ще увеличи конкурентните им предимства на местния пазар. Придобиването на двата кабелни оператора ще позволи на Мобилтел да бъде напълно интегриран доставчик на комуникационни услуги, а също и да се възползва от растежа в индустрията на фиксирани комуникации, широколентовия интернет, IPTV и други производни услуги.

Мегалан е водещ доставчик на интернет сред домашните потребители в София, като предоставя и IPTV - услуги. Спектър Нет е фокусиран върху бързия интернет и преноса на гласови данни за бизнес - клиенти в големите градове на страната.

Общо двете компании имат достъп до 85 400 клиенти през 2009 година, а приходите им от дейността са за € 25.3 млн. Очакванията от Мегалан и Спектър Нет са незабавно да допринесат за финансовите резултати на групата на Telekom Austria. 

През януари тази година Спектър Нет придоби Орбител срещу € 5 млн., с което бе обявено, че е направена първата крачка към консолидация на алтернативния телеком пазар, която реално води до появата на най-големия алтернативен телекомуникационен оператор в страната, покриващ пренос на данни и глас за корпоративни клиенти, фиксирана телефония и интернет достъп за домашни потребители.

В съобщение до клиентите си, на корпоративния им уебсайт, от Мегалан казват, че предварителното споразумение с Мобилтел е подписано на 14 септември. По силата на тази договореност Мобилтел чрез Мегалан Нетуърк АД започва изграждане на национална оптична мрежа.

Предвидените сериозни инвестиции във върхови технологии ще повишат качеството и корпоративните и битовите клиенти ще получат услуга, сравнима само с най – високите стандарти в ЕС.

Досега покривахме над 65 % от територията на София, близо 1 милион столичани имат възможност да изберат Мегалан за свой интернет и TV доставчик, казват от Мегалан. През 10-те години откакто съществува нашата фирма се е доказала като коректен партньор на своите клиенти. Непрекъснато сме се развивали в технологично отношение и сме успели да убедим десетки хиляди столичани, че сме правилният техен избор.
 
„Сега с партньорството на Мобилтел, с техния финансов, интелектуален и експертен ресурс ще успеем да стигнем до всеки живеещ в България, до всяка точка на страната. Всеки ще може с един избор на доставчик да получи целия пакет от услуги – интернет, телевизия и телефон с качество на европейско ниво”, заявява Йордан Йорданов, изпълнителен директор и един от собствениците на Мегалан Нетуърк АД, минути след подписването на споразумението с Мобилтел.
 
Синергията между двете компании ще доведе до редица допълнителни ползи за Вас нашите клиенти - разширено портфолио, много и различни пакетни услуги, включващи тройна и четворна услуга. Пакетните услуги ще допринесат и за намаляване сметките на ползвателите на комбинирани решения, тъй като те ще могат да се възползват от редица отстъпки. Интегрираните решения ще спестят на клиентите и време - те ще имат един оператор за различните услуги, които ползват и могат да ги заплащат с една сметка.
 
Съвместните продукти ще бъдат пуснати на пазара още през 2010 година.

 11:01 часа

Telekom Austria Group /собственик на Мтел/ обяви днес официално, че купува 100% от двата български кабелни оператора - Мегалан Нетуърк АЗД и Спектър Нет АД. Сделката подлежи да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

Това е втора сделка в рамките на една година, в която участва Спектър. През януари Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването на телекома Орбител от Спектър Нет. Това даде ход на уговорената през ноември сделка.

Тогава стана ясно, че Мадяр Телеком, който е част от групата на Дойче телеком, е подписал договор със Спектър Нет  за покупко-продажба на телекома за близо 5 млн. евро. Мадяр придоби Орбител в началото на 2006 г. срещу 8 млн. евро от предишните собственици Константин Петров и Николай Горчилов.

Основни акционери в новия собственик Спектър Нет към януари са Теодор Захов и Алфа Финанс Холдинг, в която участва бизнесменът Иво Прокопиев.