Той ще е с бизнес насоченост, ще се прави от екипа на Bulgaria ON AIR и ще има съдържание от Bloomberg.

Bloomberg и Bulgaria ON AIR обявиха, че са сключили дългосрочно споразумение за създаване на нов бизнес телевизионен канал на български език. Собственик на бизнеса е изцяло българско дружество - "Инвестор ТВ", което е с акционери дружества от групата на "Химимпорт". Няма детайли колко годишен е договорът и каква цена ще се плаща за бранда и съдържанието, осигурявано от Bloomberg, съобщава "Капитал Daily".

Bloomberg TV Bulgaria ще се излъчва от октомври в мрежите на кабелните и сателитните оператори в страната. Каналът получи регистрация от Съвета за електронни медии още в края на август.

Николина Димитрова, програмен директор на Bulgaria ON AIR, и Георги Бисерински, изпълнителен директор на медийна група Investor, ще са изпълнителни директори на Bloomberg TV Bulgaria. Джеф Грийн, изпълнителен продуцент в Bloomberg Television, ще работи заедно с екипа на Bulgaria ON AIR за създаването на икономическото и бизнес съдържание на новия канал.

От 21 септември в България ще пристигнат още двама представители на Bloomberg, за да обучават екипа по стандартите на медийния гигант. "Ще имаме включвания от всички техни офиси, пряка връзка с Лондон, Ню Йорк, Хонконг", разказа изпълнителният директор на Bloomberg TV Bulgaria.

Взаимоотношенията между BG On Air и Bloomberg започнаха преди две години, когато международната бизнес медиа започна да предоставя срещу заплащане интервюта, новини и друга програма, която се излъчваше на български език от Bulgaria ON AIR. Сега това съдържание се отделя в самостоятелен кабелен канал, в който ще се излъчва почти равен процент българско медийно съдържание с бизнес насоченост и такова, предоставено от Bloomberg.

Параметрите на новия договор са променени, но са търговска тайна, обясниха от българското дружество. Разликата сега е, и че всяка излъчена минута съдържание трябва да е одобрена от представител на Bloomberg.