В началото на най-студените дни на тази зима не е ясно от къде Топлофикация - Шумен ще се снабдява с газ, тъй като е планирано спиране на газоподаването от страна на Булгаргаз ЕАД.

Това става ясно от позицията, която доставчикът Черноморка технологична компания АД /ЧТК/  разпространи тази сутрин.

ЧТК е изненадан от молбата, с която кмета на община Шумен иска от дружеството да подава газ на топлофикационното дружество. Преди около два месеца е имало разговор, на който страните са обсъдили възможността за доставка на гориво, като тогава от ЧТК са били поискани минимални количества газ, с който да се подгрява основното гориво, използвано от ТЕЦ-а - мазут.

ЧТК може да достави 50 хм3 гориво, които са крайно недостатъчни за Топлофикация Шумен. Средномесечната консумация на дружеството в отоплителния сезон надвишана 1 мил.м3, се посочва в становището на ЧТК.

Заявяваме принципното съгласие да помогнем на Топлофикация Шумен, но реалната доставка може да започне от средата на месец януари 2011 година и то в рамките на количествата договорени между ЧТК АД и Булгаргаз ЕАД.

Ние сме частно търговско дружество, което трябва да защити интересите си. В случая явно има проблем, който трябва да бъде решен между Топлофикация - Шумен ЕАД и Булгаргаз ЕАД без да бъдат правени опити за прехвърляне на отговорността на трети страни, се казва още в позицията на ЧТК. БГНЕС