Преди 12 години Португалия премахна наказателните санкции за употребяващите наркотици. Оттогава тези, хванати с малки количества марихуана, кокаин или хероин са третирани наравно с виновните за неправилно паркиране, например, пише Spiegel.

 

Експертите са доволни от резултатите. Преди да се включи в глобалната война срещу наркотиците, Жоао Гулао е семеен лекар със собствена практика във Фаро, на крайбрежието на Алгарве в Португалия. Сега той наблюдава внимателно един от най-големите експерименти в политиките срещу зависимостите и организираната престъпност.

 

Един грам хероин, два грама кокаин, 25 грама марихуана на листа, пет грама хашиш или амфетамини с до един грам активна съставка: Това са количествата наркотици, които могат законно да се купуват и притежават в Португалия. Счита се, че въпросните количества наркотични вещества стигат на зависимия за около 10 дни.

 

Гулао е един от хората, създали закона 30/2000, с който се декриминализира употребата на наркотици в страната. Според него решението да се позволи употребата на всякакъв вид наркотични вещества произлиза от желанието за по-добър контрол.


Потребителите не подлежат на наказателно преследване, въпреки че въпросните наркотични вещества са незаконни. По думите на Гулао в противен случай законът би противоречал на няколко резолюции на ООН. Но притежаването на тези дроги не се третира по-строго от неправилното паркиране например.

 

Въпросът при изготвянето на закона е бил как правителството може да предпази своите граждани от опасните наркотици? Единият начин е бил да се съсредоточи върху мафията и уличните дилъри. Другият възможен подход е да насочи усилията си към зависимите от дрогата, като ги арестува и ги вкарва в затвора. По онова време в Португалия официално над 100 000 души употребяват наркотици, което кара експертите да отхвърлят втория подход.

 

Те обаче не спират дотук, а правят и още една крачка напред, като декриминализират употребата на дрога.

 

Противниците на тази политика питат, как могат да се накарат младите хора да не употребяват наркотици, когато всеки знае, че може да го прави без да се страхува от закона? Така законодателите се отказват от стремежа за свят без дрога.

 

През 80-те години на XX век евтин хероин от Афганистан и Пакистан започва да наводнява Европа. Португалия е тежко засегната. В страната се разпространява истинска епидемия от зависимости, която води до бум и в заразяванията с вируса на СПИН.

 

Според Гулао наркоманите не са престъпници, а болни хора и не трябва да бъдат арестувани, а лекувани. Така, след приемането на закона 30/2000, той отчита, че са спестени значителни средства от съдебни дела, наказателни разследвания, издръжка на затворници, които не са направили нищо, освен това, че са били зависими. При това за последните 12 години няма рязко увеличение на броя на наркоманите, както са предупреждавали противниците на декриминализацията.

 

Сега държавата полага усилия да ограничи зависимостите чрез програми за рехабилитация на стойност около 75 млн. евро годишно. Това перо обаче също е ударено от икономическата криза, така че Гулао се надява, след свиването на разходите, парите да стигнат.

 

Франк Цобел от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите коментира, че: "Това работи. Употребата на наркотици не се е увеличила сериозно. Няма масов хаос. Това е много добър резултат."