Часове преди борсовия дебют на Трейс Груп Холд АД, компанията, чиито акции доведоха до рекордно презаписване от близо 1 480 пъти, DarikFinance.bg потърси  мажоритарния акционер в компанията Николай Михайлов. В негови ръце са над 97% от капитала на пътностроителното дружество, а след проведеното първично публично предлагане, с книжа на компанията се сдобиха още 3 391 инвеститори. Никой от тях обаче не успя да получи по повече от 135 акции. Постигнатата на IPO-то цена бе 110.50 лева.

Какво според вас ще се случи с акциите на TRACE утре?

Налице е доста сериозен интерес за повишаване на цената, но колко ще стигне тя... Всички очакваме нещо интересно да се случи.

Ще се повтори ли интересът от IPO-то и в първия борсов ден  на книжата?

На мен ми се иска пак да направим рекорд утре, но ще изчакаме да видим дали прогнозите ще се сбъднат. Доколкото аз съм запознат, след IPO, на борсата цената се покачва с 20-30-40 процента. Аз очаквам нашата да бъде повече от това. От тази гледна точка очаквам рекорд.

Появяват се опасения, че никой няма да иска да продава утре...

Не мисля, че ще бъдем свидетели на такова нещо. Най-вероятно, хората, които мислят по този начин, очакват цената на акция да се покачи. Защото Трейс Груп Холд АД влага всички средства, които придоби от IPO-то, в машини и съоръжения, нови кадри.

Очаквате ли да се появят опити за окрупняване на дяловете?

Не. Ние постигнахме това, което целяхме, а именно да имаме много акционери.

До колко ще порасне в лева акцията на TRACE?

Инвеститорите и пазарът ще определят цената. Утре вечер ще кажем: Ето това струва Трейс.

Какво ще бъде добра новина за вас утре по това време?

Всяка новина ще е добра, защото лоша новина няма как да стане. Аз съм убеден, че ще стигнем много над 100 лева за акция, най-малкото поради интереса, който усещаме че го има. Има ли интерес, това е добра новина.

Нашата работа е този интерес да го подплатим с реални действия. Нашият мениджърски екип иска да върне жеста. Ако сега инвеститорът прави жест и казва: Ние се интересуваме от вас и желаем ваши акции, ние трябва да направим така, че нашият инвеститор след 6 месеца да каже: Да, благодаря ви, ние не сгрешихме, че инвестирахме в Трейс Груп Холд.

Този интерес ни дава допълнително желание и сили да работим още по-добре.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.