Заради конфликт на интереси бившият икономически министър Трайчо Трайков трябва да върне всичките си министерски заплати, съобщиха от комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Комисията е установила, че Трайков е подготвил мотивиран доклад и е участвал в приемането на решение на Министерски съвет за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище „Балабана” в община Дулово в интерес на „Каолин” АД, в чийто капитал Трайков участва с 278 акции.

Трайков е предал доклада четири години след изтичането на законоустановения срок.

От комисията съобщават, че бившият икономически министър трябва да върне министерската си заплата за периода на конфликт на интереси и го грози „солена глоба”.

Бившият икономически министър Трайчо Трайков заяви пред Дарик, че ще обжалва днешното решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси пред Върховния административен съд. Според него комисията предпочитала да запази не доверието на хората, а благоволението на тези, които са я назначили.

„Когато подадох оставката си, изразих надежда този път да не станем свидетели на елементарната балканска политическа отмъстителност. В момента усещането ми е, че и този път не успяхме да надскочим себе си”, коментира бившият икономически министър.

„Аз  обясних каква беше логиката ми, когато станах министър, след като се посъветвах с юристите в министерството. От тези акции, аз имам портфейл от десетки акции, не съм се разпореждал, от както съм станал министър - не съм купувал, не съм продавал. И смятам да продължа да не оперирам с тях в срок от една година след като съм напуснал министерството. Това е възможно най-хигиеничното решение. Колеги министри прехвърлиха акциите си на съпругите си, аз смятам, че това за мен беше най-чистото решение. Акциите ми са надлежно описани в декларацията ми пред Сметната палата при поемането на министерския пост”, обясни Трайчо Трайков.

„Сега участието ми в колективния орган на Министерски съвет се използва като основание за търсене на конфликт на интереси, което според мен е несериозно”, допълни пред Дарик той.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!