Минималната работна заплата трябва да се увеличи от 270 на 290 лева, стига бюджетът да може да си го позволи. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков, помолен за коментар на идеята за ръст на минималното възнаграждение с 20 лева от първи април.

Идеята ще бъде обсъдена в четвъртък на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

Трайков обаче подчерта, че трябва да се работи за подобряване на производителността на труда. „Най-голямата тема на българската икономика е повишаване на доходите, но това може да се случи само с повишаване на производителността и увеличаване на добавената стойност от икономиката“ - каза той.

Много искам да видя увеличаване на доходите в България, но разбира се истинският измерител не е минималната, а средната работна заплата, допълни министърът.

Но все пак, с оглед „изключително ниските нива на минималната работна заплата, аз съм твърдо за да се вдигат тези доходи, при условие, че можем да си го позволим“.

Консултантът по проекта за АЕЦ „Белене” ще направи анализ на възможността за изцяло руско финансиране на строежа на централата, каза още Трайков, който освен за икономиката и туризма, отговаря и за енергетиката.

По думите му, ако това не стане тази възможност винаги ще бъде поставяне на масата /на преговорите с Русия/ като основа за натиск.

Повече по темата чуйте в прикачения файл