Ограниченията в бюджета ще наложат промени в дипломатическите служби, а също и закриване на мисии, заяви във Варна министърът на външните работи Николай Младенов. Той отказа да посочи кои точно посолства ще бъдат закрити и кога.

„Първата ни задача е да оптимизираме състава на задграничните мисии, така че да има квалифицирани хора, които да могат да вършат работа в полза на българските граждани по-добре”, уточни министърът.

През юли МВнР опроверга информацията, че предстои закриването на 30 задгранични мисии. Орязването на заплатите за дипломатите ни в чужбина с 15% също не стояло на дневен ред и се приемало като последна мярка – заяви тогава ведомството.

Във Варна в момента се провежда Третият летен университет на младежката организация на ГЕРБ, на който присъстват министри от кабинета.

На партийната проява говори също и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него има положителни сигнали за развитието на българската икономика и най-трудните периоди вече са зад нас. Оттук насетне, според него, „нямаме основание да очакваме някакво влошаване или обръщане на тенденцията“.

За да се почувства излизане от кризата обаче, било необходимо време. През следващата година растеж на БВП от 3.5% не е невъзможен, счита министър Трайков. За целта трябва да се фокусираме към Далечния Изток и Китай.

Скандалът с изграждането на писта на „Формула 1” няма да повлияе негативно на отношенията ни с арабските страни, коментира от своя страна шефът на Външно. В момента България развива активно политика в Близкия изток. Най-големият ръст на износа ни за последните 6 месеца е именно към арабския свят, уточнява министър Младенов.