Съществува технологична възможност на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 2” да се изградят два нови блока  на стойност  350 милиона евро. Предварителните разчети показват, че двете нови мощности  ще произвеждат електроенергия на същата стойност, каквато се произвежда сега от централата, коментира министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той присъства на откриването на рехабилитирания 8-ми блок на ТЕЦ”Марица изток 2”.

Цената на електроенергията, произвеждана от държавната ТЕЦ ще остане непроменена, увери министърът и определи като несериозно искането за развалянето на сделките с ЕРП-тата. „Ако видите каква е била печалбата, която тези дружества са давали в държавния бюджет преди приватизацията и ако сравните с това каква печалба има държавата ако е сложила парите от приватизационните сделки на банков депозит, ще видите, че държавата е направила по-голяма печалба, защото ги е продала, държейки парите си на влог, отколкото ако през това време беше оперирала тези дружества”.

На фона на случващото се в Япония, министър Трайков коментира, че посоката, в която се развива ядрената енергетика, я прави единствено по-сигурна, въпреки че „би било безотговорно ако това, което се случва не предизвика допълнително вглеждане каква е сигурността и какви са тенденциите в развитието на ядрената енергетика”.

На церемонията по откриването на рехабилитирания 8-ми блок на ТЕЦ”Марица изток 2” присъства и японският посланик у нас Негово Превъзходителство Макото Ито, според когото пред японското правитилство сега стои важната задача  да бъдат открити истинските причини, довели до авариите.

32 дни по-рано от предвидения срок завърши рехабилитацията на блок 8 в най-голямата реновирана топлоелектиречска централа у нас „ТЕЦ Марица Изток2”. С модернизацията на блока се повиши мощността му, която достигна 230MW, а животът на оборудването му се удължи с 25 години.