Приоритетните магистрали за България са „Тракия”, „Люлин” и „Марица”, заяви регионалният министър Росен Плевнелиев. По думите му апликационната форма за „Тракия” е изпратена в Брюксел преди две седмици, а неофициално е съгласувана с европейските експерти още по-рано. Плевнелиев бе категоричен, че пари за „Тракия” ще има. Ето как Плевнелиев коментира изказването на премиера Бойко Борисов, че „борчът за Белене през 2012 г. е колкото една магистрала”:

Премиерът винаги намира един много образен начин да обяснява с прости думи нещата. Истината е, че той трябва да балансира между много минуси. Един от тези минуси е както той го нарича „големият гьол в Белене”, който струва поне две магистрали, другият минус – „Цанков камък”, трети минус…

Знаете ли кое е по-интересния факт – че броят на експертите се смята на пръсти, които могат да отидат и една стъпка по-нататък – до прочетат наистина хиляди страници документи, договорени с Европейската комисия и да разберат, че дори и без да имаме одобрена апликационна форма, ние междувременно можем да извършваме и междинни плащания. Така че магистрала „Тракия” освен аванси, може да получава и междинни плащания от Европейската комисия с европейски фондове.

Ако някой се опита най-после да свърши нещо много елементарно: не да се упражняваме върху милиарди, а да си свършим работата, така че тези милиарди да тръгнат. Най-малкото това означава да си прочетем правилата и да ги спазваме. Големият проблем на Брюксел е всъщност, че те виждат, че на ниво експертност ние наистина не познаваме и тепърва трябва да се обучаваме. А пък на ниво политици да не говорим, че още не сме разбрали „Хемус” вътре ли е или не е вътре и какво се случва с „Тракия”.