Министърът на транспорта Александър Цветков е подал оставка пред премиера Бойко Борисов.

Новината е била съобщена на министрите лично от премиера на днешното заседание на Министерския съвет. Все още не са ясни официланите мотиви за оставката на Цветков.

Александър Цветков е роден на 26 август 1967 година в Плевен. Завършил е магистратури по "Международни икономически отношение" в УНСС и по "Транспортно строителство" във ВИАС.

Бил е заместник-началник на управление в Главно управление "Пътища", началник на отдел в изпълнителна агенция "Пътища", директор на дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столичната община.

Кариерата му е свързана с политическия възход на Бойко Борисов. От септември 2008 г. Цветков е заместник-кмет на Столичната община по транспорт и транспортни комуникации.

През юли 2009 година става министър на транспорта, информационните технологи и съобщенията.

През септември миналата година името на министъра беше замесено в скандал. Тогава от ДАНС обявиха, че разследват него и висши служители в министерството за злоупотреби за изграждането на терминал за комбинирани превози на жп гара Драгоман, но до обвинение не се стигна.

Големият провал на Цветков в качеството му на министър на транспорта беше реформата в БДЖ. Въпреки предприетите действия за оздравяване на предприятието, за двете години на власт на ГЕРБ то остава една черна дупка за бюджетни пари.

Вчера Цветков отчете, че за миналата година БДЖ е подобрила финансовия си резултат с 14 милиона лева. Според него през последните 8 години железниците са натрупали над 200 милиона оперативна загуба, но през 2010 г. негативната тенденция е обърната. Освен това в Националната компания Железопътна инфраструктура загубата е намаляла с 43 милиона лева. Той прогнозира че със заема от Световната банка в размер на 600 милиона лева българските железници най-сетне ще могат да се преструктурират в печелившо предприятие.

Но осъществяването на тези бъдещи планове изглежда ще стане без участието на Цветков. Според депутати от ГЕРБ мотивите за оставката са лични и тя няма общо с работата на Цветков като министър.

От опозицията обаче коментираха, че Цветков е бил отстранен заради лобистки интереси. Лидерът на СДС Мартин Димитров прогнозира, че в скоро време ще бъде сменен и земеделския министър Мирослав Найденов, защото също не оправдал очакванията на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.