Петролът няма да остане за дълго на ценовото равнище от $ 83 за барел. Такава е прогнозата на един от най-известните трейдъри Марк Фишър от компанията MBF. Пред CNBC той прогнозира, че суровината ще се върне или обратно до $ 100 за барел, или ще спадне до $ 65 за барел, но сегашната ситуация няма да се запази дълго.

Според Фишър причината, поради която петролът няма да остане на сегашната си цена, не се корени в скъпия долар. Забавянето на икономиката на Китай също не е толкова определящо. В случая определящи са действията на Саудитска Арабия. Според Фишър страната се опитва да притисне Иран и да се възползва от ситуацията, в която светът е изолирал държавата в опит да й въздейства да спре ядрената си програма.

Саудитска Арабия не дава индикации, че смята да намалява производството на петрол, което бе увеличено, за да не се усети недостиг заради преустановяването на доставките от Иран. Освен това неотдавна арабите казаха, че за тях цената от $ 100 за барел е справедлива.

Днес във Виена започва среща на министрите от петролния картел ОПЕК, на която отново ще бъдат обсъдени и координирани действията по добива на суровина.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!