Оценката на конюнктурата в Германия за следващата половин година, измервана с влиятелния ZEW индекс, се е влошила рязко през септември. Центърът за европейски икономически изследвания изчисли спад от 18.3 пункта до минус 4.3 пункта, което говори за тревожни нагласи на анализаторите.

През август оценката на конюнктурата възлизаше на 14 пункта. Историческата средна стойност на индекса е 27.2 пункта.

Коментарът на германските изследователи е, че след силното второ тримесечие индустриалната продукция в Германия през юли е изпаднала в стагнация. Спадат поръчките, което може да не е преходен ефект, а да говори за отслабваща икономическа динамика. В много държави вече изтича времето за действие на правителствените стимули и с това износът на Германия може да пострада.

И във финансовия сектор очакванията за следващата половин година не са розови. Рискът за финансовите пазари се преценява като нараснал. Проблемите в еврозоната не са разрешени и лихвите по държавния дълг на периферните страни остават прекалено високи – макар специално за Германия да няма опасност от срив.

Благоприятна все пак остава оценката за текущия месец, като балът за септемврийската конюнктура нараства с 15.6 пункта до 59,9 пункта.

След изнасянето на разочароващата информация, еврото поевтиня до USD1.2852.