Три оставки на висши ръководни кадри в ключови институции бяха подадени до обяд. След като шефката на Националния осигурителен институт се оттегли от поста си, от властта се отказа транспортния министър, а преди минути Дневник съобщи, че заместник- министър с ресор Енергетика се е оттеглил от Министерлство на икономиката. Марий Косев ще бъде наследен от хасковския депутат Делян Добрев.

Ето какви бяха мотивите, с които тримата се отказаха от властта.

Христина Митрева депозира оставката си като шеф на НОИ пред депутатите в Парламента заради липсата на политическа подкрепа. 62-годишната актюерка изнесе достолепна реч пред народните представители, от която стана ясно, че работата на осигурителния институт е блокирана заради разногласия между Министерство на труда и социалната политика и Министерство на финансите.

Транспортният министър Александър Цветков е бил освободен от премиера Бойко Борисов и отсега е ясно, че наследникът му е Ивайло Московски, който до този момент е бил изпълняващ длъжността замесник - министър във ведомството. Мотивите за рокадата не са ясни.

Марий Косев бе заместник на Трайчо Трайков, като ресорът му в министерство на икономиката бе "Енергетика". Възможна причина за оттеглянето му от поста е авторството на Закона за възобновяемите енергийни източници, който предизвика огромни скандали с представителите на този бизнес у нас.