Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, който е горещ привърженик на строгата бюджетна дисциплина в еврозоната, има "възражения" срещу споразумението, постигнато от държавите членки на ЕС, съобщи днес говорител на ЕЦБ,
цитиран от Франс прес.

"Господ (Жан-Клод) Трише написа бележка,  в която представя възраженията си срещу споразумение, което бе постигнато от финансовите министри на еврозоната за бюджетната дисциплина", заяви говорителят на ЕЦБ без обаче да посочва какви са тези
възражения.

Трише е сред най-горещите привърженици на строга бюджетна дисциплина и на санкции за правителствата, които не спазват Пакта за стабилност и растеж.

Британският в. "Файненшъл таймс" посочва в днешното си издание, че в бележката на службите на Трише било написано следното: "президентът на ЕЦБ не се подписва под всички елементи от доклада" на министрите на финансите на ЕС.

Постигнатото споразумение на срещата във френския град между Франция и Германия позволи да бъдат деблокирани преговорите в ЕС по бюджетната дисциплина. Тя ще бъде затегната след европейската дългова криза, отбелязва АФП.