Президентът на Европейската централна банка/ЕЦБ/ Жан-Клод Трише може би ще трябва да докаже, че все още иска и може да се пребори с инфлацията, след като очакванията за ръста на цените се изстреляха нагоре, въпреки координираното намаление на основните лихвени проценти началото на месеца.

 

Икономисти от Deutsche Bank смятат, че ЕЦБ ще намали лихвите до рекордно ниското ниво от 1.5% до средата на следващата 2009 година. Сегашната стойност е 3.75%. Други икономисти са на мнение, че Трише като че ли подценява проблема с инфлацията.

 

Ние сме малко по-предпазливи, казва Кенет Брокс, икономист в Lloyds. Той смята, че лихвеният процент трябва да бъде редуциран до 3 на сто.

 

Трише описа първото намаление на лихвата от 5 години насам като знак за доверие за пазарите. Този ход измести фокуса на Европейската централна банка от главния проблем с високите цени към забавения икономическият растеж. ЕЦБ повиши основната лихва за последно през месец юли.

 

Мненията на анализатори са, че през ноември Банката ще направи намаление с 0.25 пункта, а през февруари - с още 0.5 % до ниво от 3%. Главният европейски икономист на Deutsche Bank Томас Майер очаква свиване на икономика следващата година с 1.4%.

 

От своя страна централната банка на Швеция намали днес лихвата по кредитите за втори път през последните две седмици, с 0.5% до 3.75%.

 

Според Гилес Моек, икономист от Банк ъф Америка, предизвикателството през 2009 г. ще бъде намаляване на лихвените проценти, което да предотврати катастрофа на финансовите пазари, но също така да не се допусне създаването на нов икономически балон.

 

Според други икономисти, има възможност при сегашната криза да се стигне до намаляване на цените на стоките и когато кредитният пазар се стабилизира, да се стигне до дефлация.

 

Източник Bloomberg