Слаб икономически растеж предвеща Жан-Клод Трише, ако европейските правителсвата отложат свиването на публичния дълг, който достигна огромни размери заради кризата. Той добави, че справянето с бюджетните дисбаланси е едно от условията за установяване на траен икономически растеж.

Според президента на Европейската централна банка /ЕЦБ/, дълговете на потребителите, бизнеса и държавите е основен виновник за забавянето на възстановяването, което означава, че в следващите години трябва да има прогресивна редукция на задлъжнялостта. Той, обаче, не коментира в речта си перспективите пред икономиката нито бъдещата монетарна политика на ЕЦБ.

Жан-Клод Трише акцентира върху факта, че до края на настоящата година публичният дълг на държавите от еврозоната ще нарасне с още 20% в сравнение с 2007 г. Това означава, че за да се свие публичната задлъжнялост до 60% от Брутния вътрешен продукт /БВП/, то е необходимо тя да се свие с 30 процента. На този фон, обаче, дългът на САЩ и Япония ще набъбне с 45 на сто.

Трише подчерта, че животът на кредит не е решение на проблемите, пред които се изправят политиците. Той настоя, че е необходима солидна фискална консолидация и допълни, че според него свиването на бюджетните дефицити няма да доведе до забавяне на икономическия растеж. По думите му, ако се предприемат спешни действия сега, то ще се стигне до бъдещи резки повишавания на данъците.

Жан-Клод Трише каза още, че в бъдеще централните банки трябва да работят за стабилизиране на цените. Според него, оттеглянето на извънредните мерки, които редица централни банки предприеха /сваляне на основните лихви и други неконвенционални политики/ трябва да се случи в подходящия за всяка една икономика момент, з ада се избегнат резки скокове на инфлацията. Bloomberg