Amazon, Microsoft и Yahoo формират коалиция с цел противопоставяне на опитите на Google да създаде най-голямата в света виртуална библиотека.

Трите IT гиганта се обединяват чрез алтернативния проект Internet Archive. Същевременно Amazon, Microsoft и Yahoo започват борба на юридическия фронт, оспорвайки юридическото оформяне на сделката, която би позволила на Google да се превърне в главен източник на електронни книги.

През 2008 г. Google постигна съгласие с издателствата и авторите, които допреди това обвиняваха мегатърсачката в нарушаване на авторските им права. В съответствие с постигнатата договореност, Google се съгласи да плати $ 125 млн. за създаването на база данни за авторски права, в която издателите и авторите да могат да регистрират своите творби, като получават възнаграждение. Очаква се те да взимат около 70% от продажбите, а останалите 30% да остават за Google.

Печалбата на Google от продажби на книги с неустановени авторски права пък ще бъде 100-процентова; такива книги, според различни оценки, съставляват 50-70% от всички, издадени след 1923 г.

Съглашението съвсем основателно тревожи Тройната коалиция. От Amazon се опасяват, че онлайн продажбата им на книги на хартиен носител чувствително ще намалее след заработването на виртуалната библиотека на Google. Книги се продават онлайн и през Yahoo, а колкото до третия в "коалиционен партньор" - Microsoft, IT гигантът отдавна търси начин да се пребори с Google и всеки съюзник в тази борба, пък дори и принципно конкурент, е добре дошъл. БГНЕС