Турският парламент прие противоречив закон, ограничаващ консумацията и рекламирането на алкохол, съобщава AFP. 

Законът забранява на компаниите за алкохолни напитки да спонсорират събития и ограничава местата, на които подобни напитки могат да се консумират. Той забранява също така продажбата на алкохолни напитки между 22:00 и 06:00 ч. 

Привържениците на тези мерки, въведени от управляващата Партия на свободата и развитието, твърдят, че законът цели да защити населението, особено децата, от вредните последици от алкохола. 

Но според мнозина това е знак за засилване на консерватизма, налаган от управляващите в населената предимно с мюсюлмани страна и поредното отстъпление от светския характер на държавата, която по този начин се намесва в личния живот на хората. 

Новият закон също така забранява показването на кадри, окуражаващи консумацията на алкохол в сериали, филми и музикални клипове. Той въвежда и по-строги наказания за шофиране в нетрезво състояние. 

Шофьорите, заловени с повече от 0.05 промила алкохол в кръвта, ще трябва да плащат глоба от 700 турски лири /около 300 евро/, а шофьорската им книжка ще бъде отнемана за шест месеца. Шофьорите с повече от 0.1 промила алкохол в кръвта могат да бъдат осъдени на до две години затвор. 

Законът трябва да бъде одобрен от президент Абдула Гюл, за да влезе в сила. Очаква се той да го подпише скоро. 

Промените ще засегнат в най-голяма степен чуждите граждани и туристите посещаващи страната, които са над 20 млн. всяка година. Мнозинството от турците почти не употребява алкохол с изключение на местната бира Ефес.  Консумацията на човек от населението е около 1.87 литра концентрат на година или 7 пъти по-малко от средното за ЕС.