Турската централна банка заяви, че ще пристъпи към затягане на монетарната политика след като лирата спадна рекордно към американския долар през изминалата седмица. Стъпка в тази посока е организирането на аукцион на валутния пазар за продажба на $ 500 млн., който се отрази в поскъпване на лирата от 0.8% до 1.9527 лири за един долар спрямо низината от 1.9740 лири за долар, постигната тази сутрин.

От началото на годината до сега турската лира е изгубила 8.7% към долара, коментира агенция Блумбърг. Това е най-значителният спад сред развиващите се икономики в Европа.

Блумбърг цитира електронно писмо на гуверньора на Турската централна банка Ердем Башъ, в който казва, че е от "голямо значение допълнителното затягане на монетарната политика да е силно, ефективно и временно". Колко дълго ще продължи то ще зависи от развитието на ситуацията на форекс пазарите.

Според статистиката на банката, от 11 юни до сега са продадени долари за $ 2.9 млрд. По този начин финансовата институция се опитва да стабилизира местната валута, пострадала и от уличните протести в страната.