Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган вече се бори за политическото си оцеляване, след като прокуратурата стигна до членове на собствената му фамилия, пише Financial Times. 

"Ясно е , че аз съм истинската цел", заяви Ердоган в изпреварващ ход пред репортери в четвъртък. Той каза, че прокурорите са планирали втора вълна на разследвания, включително в образователна фондация, управлявана от членове на семейството му. Според премиера това е "война", целяща да свали правителството му. 

Ситуацията е внимателно следена от Вашингтон. Пред FT американски експерт за външна политика, коментира че разгръщащата се криза може да се превърне в "голям проблем" за САЩ, ако ескалира, като се има предвид ролята на Турция за стратегическите интереси в Близкия изток. 

Ефкан Ала, новият министър на вътрешните работи, сега ще поеме официално отговорността за разследването. Междувременно водещият прокурор Муаммер Аккаш беше отстранен от случая, като досието, заедно с всички решения за обиски, изземане на веществени доказателства и задържане на заподозрени лица, са  иззети от него. 

Скандалът предизвика вълна от разпродажби на турски активи от чуждестранни инвеститори. Експозициите на нерезиденти в турски дълг рязко намаляха с 532 млн. долара, до тримесечно дъно от 53.80 милиарда през седмицата през 20 декември, по данни на централната банка на Турция. 

Разпродажбите на облигации доведоха до обезценяване на лирата, която достигна ново историческо дъно от 2.1771 USD/TYR – най-ниското ниво от деноминацията през 2005 г. насам. 

От началото на тази година турската лира поевтиня с над 16% срещу долара, като в по-зле в глобален мащаб се представя само южноафриканският ранд. 

Основният индекс на фондовата борса в Истанбул падна с 1.5 на сто вчера до най-ниското си ниво от август 2012 година.