Турският футболен шампион Галатасарай трябва да рефинансира 57 млн. долара дългове през следващите 12 месеца. Бюджетът на клуба е опустошен от трансферната политика, включително привличането на треньора Роберто Манчини и огромните заплати на играчите като бившата звезда на Челси Дидие Дрогба.

Тимът, който в момента се е закотвил на десетото място в турската Суперлига, през миналия месец загуби разгромно с 6:1 от Реал Мадрид, а акциите му паднаха с 25 на сто през тази година на фона на влошаващите се финанси.

Към края на септември в касата на Галатасарай е имало 4.5 милиона долара в брой, които не стигат дори само за заплатата на Манчини, бившия треньор на английски отбор Манчестър Сити, който през миналата седмица подписа тригодишен контракт за 17 млн. долара плюс бонусите. За сравнение Дрогба има договор за 13.6 млн. долара.

Галатасарай има най-много дългове за изплащане през следващите 12 месеца, но съвсем не е най-задлъжнелият футболен клуб В Турция.

Краткосрочният дълг на Трабзонспор надхвърля 40 пъти парите в касата на клуба. Истанбулските Бешикташ и Фенербахче имат задължения кратни съответно на 24 пъти и 8.3 пъти наличните им парични средства.

"Ако турският футбол не се реформира, институционализира и ако всичко върви както досега, футболната лига е обречена да банкрутира", коментира за Bloomberg Тюргул Аксар, футболен икономист в Истанбул.

Галатасарай има 322.7 милиона лири (162.4 млн. долара) приходи за фискалната година, приключила на 31 май и нетна загуба от 99.90 милиона лири, според последния си финансов отчет.

Дълговете на Галатасарай , Трабзонспор и Бешикташ се състоят от заеми , докато Фенербахче има заеми и облигации в лири.