Кредитната криза и борсовото влакче на ужасите уплаши американците, че идва депресия. Икономистите обаче се тревожат за  друга дума, започваща с „Д” – дефлация.

Цените на акциите се сринаха. Тези на суровините също. За повечето хора първото е ужасно, а второто е лъч светлина в края на тунела. И двете обаче могат да допринесат за създаването на дефлация.

Какво е дефлация?

Обратното на инфлация. При дефлация цените на широк набор от продукти започват да падат, вместо да се качват. И докато потребителите си мислят, че това е добре за тях, икономистите веднага се съгласяват, че това е нещо много страшно.

Когато цените започнат да падат, поради липсата на търсене, те могат да стигнат доста под себестойността на продукта. Компаниите нямат друг избор освен да намалят производството и да съкратят служителите. Това допълнително намалява търсенето и се получава порочен кръг на спад на цените.

Повечето икономисти смятат, че сегашните икономически условия все още не предполагат наличието на дефлация. Цените са нагоре с 4.5% за последните 12 месеца. Въпреки това обаче, индексът на потребителските цени – основният измерител на инфлацията, сочи, че през септември не е имало ръст на цените.

Анализаторите смятат, че рискът от дефлация е между 10-20%. Месец по-рано обаче, те са посочвали максимум 5% риск.

В САЩ най-лошият период на дефлация е по време на Голямата Депресия. В Япония дефлацията е причината за така нареченото „загубено десетилетие,” период в който в страната не е имало почти никакъв растеж (от началото на 1990-та година до 2004-5г).

Фактът, че ФЕД налива милиарди във финансовата система пък е сигурен знак, че регулаторът вече не се притеснява от инфлацията. „Може би е рано да се говори за дефлация, но пък отдавна вече не говорим за инфлация,” споделя един от известните американски финансисти.

 

Източник: CNN