През изтеклата седмица търговията на фондовата борса в София бе белязана от развръзката по темата с така наречената национализация на пенсионните фондове, както и от излизащите отчети за третото тримесечие на годината. Наред с това бе лансирано и поредното напомняне за това колко активно се работи по приватизацията на апетитни дружества като например Булгартабак Холдинг АД.

След като през миналата седмица очакването за прехвърляне на активи от пенсионните фондове в специална сметка на Националния осигурителен институт стресна пазара, то през тази седмица се наблюдаваше известно възстановяване по позициите. Успокоението настъпи след като правителството реши да посегне само на малка част от средствата на категорийни работници , които в момента са под попечителството на професионалните пенсионни фондове, докато статуквото за останалите пари се запази.

В същото време силни отчети извадиха дружества от цигарения бизнес, индустрията, строителния бранш. Това подкрепи търговията с тях, а от там се отрази и на представянето на индексите. За седмицата сините чипове записаха силен ръст, но с такъв не успя да се похвали широкият измерител на търговията, проследяващ представянето на 40-те най-ликвидни и добре капитализирани публични дружества .

SOFIX се покачи с 3.1% до 354.57 пункта.
BG40 спадна с 0.1% до 111.21 пункта.
BGREIT се покачи с 2.9% 41.99 пункта.
BGTR30 добави 2.3% 285.03 пункта.

На месечна база сините чипове губят 7.8%, широкият индикатор губи 3.1%,  имотният индекс добавя 0.2%, а равнопретегленият потъва с 5%.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!