Оборотът в търговията на дребно у нас през август е намалял с 0.5% спрямо предходния месец. На годишна база търговията се е свила с 2.9%. Това показаха най-новите данни на националната статистика.

По-ранни данни на НСИ твърдяха, че през второто тримесечие на 2011 г. /тоест от април до края на юни/, разходите на домакинствата са нараснали с 8.2% на годишна база, до 870 лв. на лице от домакинството средно за трите месеца.

Тъй като данните за търговията на дребно са в пряка зависимост с разходите, които домакинствата правят, може да се прогнозира забавяне на този важен за състоянието на икономиката показател през третото тримесечие.

През август 2011 г. има месечен прираст в бизнеса с лекарства, козметика и компютри. Спад има при продажбите на дрехи, обувки, храни. Лекарствата са категорията, която отчита и най-голям годишен ръст на продажбите /6.8% през август/.

Търговията с дрехи и обувки обаче за година се е свила с 9%, продажбите на мебели и битова техника с 5.9%, 5.1% са спаднали продажбите на горива, с 3.5% на компютри. Този август сме купили със 7.5% повече храни, отколкото преди една година.

Спрямо 2005 г., сега търговията на дребно е с 22.6% по-висока по съпоставими цени. Сравнително голяма част от този прираст се дължи на храните, напитките и тютюните, които имат близо с 35% по-голям пазар. В битовата техника и мебелите прирастът е 17.2%.

Харчим с 35% повече за храни - и с едва 1.6% повече за компютри. Обяснението е, че през последните шест години цената на компютрите драстично падна, а на храните се повиши. Но е възможно българите да изчакват да подменят компютрите си с по-нови в момент на притеснение за семейните финанси. През август търговията с компютри се понижава с 3.5% на годишна база.

Може да се забалежи и друго приоритизиране.  Българите за последните 6 години харчат приблизително с 10% повече за горива, с 40% за дрехи и с 69% за лекарства.