С 11.4% се увеличават продажбите през интернет, по телефона или по пощата, показват данните на националната статистика за търговията на дребно през месец май, сравнено с равнището им преди година. Тенденцията е интересна, с оглед на общото свиване на пазара. В изобилстващият от празници като Гергьовден и 24 май месец, българинът е пазарувал по-малко, като дори покупките на хранителни стоки са били по-скромни, отколкото през месец април.

Търговците на дребно отчитат свиване на продажбите във всички сфери, като общото понижение за май спрямо предходния месец април е с 0.3%. Спрямо същия месец на миналата година намалението е с 1.8%.

Най-голямо е намалението в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита, където продажбите са с 1.6% по-малко, спрямо април. Търговията с храни и напитки се е свила с 0.1%. Увеличение има при търговията с текстил, облекло и обувки, където ръстът е от 1.5%.

Освен при търговията през интернет, по телефона или по пощата, положителна тенденция има в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки. Годишният ръст на продажбите на дребно там е 3.8%. подобрения има при продажбите на храни, напитки, тютюневи изделия, компютърна и комуникационна техника.

Спад е отбелязан при търговията с текстил, облекло, обувки, битова техника, мебели.