Мажоритарят Сиесайеф АД е готов да изкупи 10 771 659 акции от капитала на ТБ Българо Американска кредитна банка АД на цена от 4 лв. за лот. Толкова са акциите в портфейлите на миноритарните акционери, към които се отправя търгово предложение, чиито параметри са регистрирани но не и одобрени все още от Комисията за финансов надзор.

Към момента на отправяне на офертата Сиесайеф АД притежава 13.9 млн. акции, а общият брой на емитираните от БАКБ акции е 24.6 млн. лота. При 100% изпълнение на търговото предложение, CISF би трябвало да плати на инвеститорите 43 млн. лв. в замяна на техните акции.

Предлаганата цена в търговото предложение е по-висока от среднопретеглената пазарна цена на борсата и от ликвидационната стойност на книжата. През последните 3 месеца борсовата цена на БАКБ бе 3.83 лв. средно за лот, а ликвидационната стойност е 1.79 лв.

Предложението е справедливо с оглед на текущото финансово и икономическо състояние на Българо - Американска кредитна банка АД, се посочва в становище на Управителния съвет на БАКБ. Считаме, че приемането на търговото предложение няма да доведе до съществени промени в мястото на извършване на дейност на дружеството, управителния му орган и служителите му, се посочва още в становището.

В стратегията на Сиесайеф АД се посочва, че БАКБ ще продължи да се развива като самостоятелна банка, запазвайки фокуса върху кредитирането на малки и средни предприятия в различни сегменти на икономиката, с допълнителен акцент върху зелените технологии и иновациите.

Пътят до търговото предложение започна през месец май тази година, когато банкерката Цветелина Бориславова придоби 49.9% от капитала на БАКБ чрез инвестиционния си фонд CSIF. Продавачът на пакета Allied Irish Bank получи срещу него 100 хил. евро.

Непосредствено след сделката възникна спор с другият голям акционер в банката - Грамерси Имърджинг Маркетс Фънд, който държи близо 30% от останалите акции. Грамърси и CSIF имаха две различни виждания за това как трябваше да бъде увеличен капитала на банката. При единия вариант съществуваше опасност да не бъде запазено същото съотношение на силите между основните акционери в БАКБ.

След намеса и на Българската народна банка, която настоя за бързо вдигане на капитала поради влошаване на кредитния портфейл на институцията, акционерите в БАКБ спомогнаха за увеличаването на капитала от 12.6 млн. лв. на 24.6 млн. лв. през месец октомври.

В отчета на институцията в края на третото тримесечие бе отчетена нетна загуба в размер на 17.2 млн. лв. заради отписани кредити и вземания за 25 млн. лв. Към датата на отчета БАКБ разполага с капиталова адекватност от 17.6%, което е над изискуемите от БНБ 12%.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!