По данни, публикувани в антикризисния отчет на руското правителство и публикувани от Газета.Ру, положителното салдо във външата търговия на Русия за периода януари – септември 2010 г. възлиза на 123.6 млрд. долара. Спрямо същия период на 2009 г., излишъкът на Русия във външната търговия нараства с 34.8%.

По-подробният анализ на данните показва, че през септември в Русия чувствително е нараснал вносът. Това в известен степен е забавило прираста на излишъка, тъй като за първите осем месеца, т.е. от януари до август 2010 г., търговският излишък е нараствал на годишна база с 45.8%.

Справка с базата данни на БНБ за външната ни търговия показва, че към юли 2010 г., откогато са последните данни, дефицитът на България в търговията с Русия достига 1.571 млрд. евро /2.187 млрд. долара по курса на деня/. Тази сума се получава от разликата на внос на стойност 1.8 млрд. евро и износ за 229.2 млн. евро. Екстраполация на данните позволява да се заключи, че повече от 2% от търговския излишък, който Русия постига, е за сметка на търговията й с България.