Големите вериги магазини поискаха и получиха среща с председателя на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Тя се е състояла вчера, 2 февруари, и е протекла в "конструктивен делови дух", се казва в прессъобщение. Покана до журналистите да участват в нея не е била отправяна.

Срещата бе предшествана от изблици на недоволство от страна на браншови организации на местни производители, които се оплакват от ценови натиск, от намеренията на винопроизводители да отворят собствени хипермаркети и от индикации, че на високо държавно ниво се мисли за законово регулиране на отношенията между производители и търговски вериги.

От информацията, която дава прессъобщението след срещата с шефа на КЗК, става ясно, че търговските вериги са демонстрирали силните си позиции, а именно:

- веригите са сред най-големите инвеститори в страната с вложения за стотици милиони евро. Като следствие на реализираните проекти се създадоха работещи икономически структури, които осигуряват работа на хиляди българи;

- веригите внасят немалки суми в бюджета на държавното обществено осигуряване, съществен е приносът за попълване на държавната хазна чрез Данъка добавена стойност и другите корпоративни данъци;

- не на последно място веригите ликвидираха понятието дефицит.

От лятото на миналата година големите търговски вериги се обединиха в организация, наречена Сдружение за модерна търговия. В срещата с КЗК вчера са участвали председателят на сдружението Емилиян Абаджиев и представители на МЕТРО Кеш енд Кери България, Била България, КМБ България (оператор на Карфур) и Кауфланд България.