Търси се решение на въпроса с отмяната на винетния стикер за преференциално паркиране в „Синя зона” по местоживеене, каза председателят на Столичен общински съвет /СОС/ Андрей Иванов.

По думите му, решението ще бъде обвързано с очакваното диференциране на зоните.

Иванов обясни, че ще се разгледа и решението на административния съд за отмяна на текстовете, определящи критериите за издаването на карти за паркиране на хората с увреждания.

Трябва да бъдат връщани парите на хората, които са закупили вече винетен стикер, който става невалиден от деня на влизане в сила на съдебното решение, каза заместник-председателят на съвета Орлин Иванов.

Диференцирани са и преференциалните карти за инвалидите, допълни председателят Андрей Иванов.

Той заяви още, че се правят проучвания за оптимизиране на транспортните дружества, като идеята е да се създаде общо предприятие, което да обхване всички транспортни звена, по думите му - както съществуващите „Автотранспорт” и „Електротранспорт”, така и експлоатацията на метрото. Обмисля се подобна оптимизация и на пазарите, допълни Иванов.

По думите му, през тази година ще се разгледа и дейността на общинските дружества „Лозана” и „Галатея 2002”. Има възможност те да бъдат закрити или трансформирани, каза още Иванов.

По повод текущите преговори с държавата за връщане на „Топлофикация София” на общината, Иванов изрази надеждите си, част от задълженията на дружеството да останат в енергийния холдинг. Иванов обясни още, че до средата на годината се очаква да има нов закон за София.