Най-голямата банка швейцарска банка, UBS AG отчете спад с 18% на печалбата си за първото тримесечие. В същото време нетния приток на капитали към поделенията за консултации и управление на портфейли и банкиране на дребно на финансовата институция е достигнал рекордни нива.

Нетната печалба на банката е намаляла до 1.81 млрд. франка (2.05 млрд. долара) от 2.2 млрд. франка за същия период на миналата година.

Тези данни обаче са по-добри от очакванията, които бяха за свиване на печалбата до 1.69 млрд. франка.

Изпълнителният директор на UBS, Освалд Грюбел, заяви през февруари, че банката ще трябва да намали разходите на инвестиционния си отдел през тази година, ако приходите не отчетат подобрение, след като през последните 2 години в отдела бяха наети над 1700 банкери.

Акциите на банката са поскъпнали с 8.1% от началото на тази година спрямо общо покачване от 2.4% на Индекса на банките и финансовите институции в Европа, изчисляван от Bloomberg.

Нетният приток на капитали от поделенията за консултации и управление на портфейли и банкиране на дребно е нараснал до 16.7 млрд. франка, при очаквания за резултат от 7.3 млрд. франка.

Това според Грюбел показва завръщане на доверието на клиентите към банката, след като през последните 9 тримесечия те изтеглеха от финансовата институция капитали на стойност 251.6 млрд. франка.