Учените от БАН излизат отново на протестно шествие заради водената от правителството политика спрямо академията. След като миналата седмица протестираха, но не получиха никакви конкретни обещания от властта, те заявиха, че ще продължават да излизат на улицата всяка седмица. Учените настояват именно заради липсата на диалог с управляващите, министрите Сиемеон Дянков и Сергей Игнатов да бъдат отстранени.

Учените от БАН  настояват кабинетът да отпусне съкратените от бюджетната субсидия за тази година 10 млн. лв, необходими за изплащане на възнагражденията и обезщетенията по сключените трудови договори. Те искат в бюджета за следващата година освен предвидените 59 млн.лева правителството да отпусне на академията допълнително 25 млн.лева. Правителството да посочи ясни сроковете за получаване от БАН на статут напървостепенен бюджетен разпоредител и назначаване на финансовмениджър, настояват учените.

Протестното шествие ще започне в 10 часа от академията по бул. "Цар Освободител" до пл."Независимост". В тази връзка се налага временно промяна на движението. От 7.30 до10.30 ч. се забранявата престоят и паркиранет  на пътни превозни средства на пл. "Народно събрание". Забранява се и влизането на превозни средства в двете посока от 10.00 до 10.30 ч. по ул. "Цар Шишман" между  ул."Аксаков" и пл."Народно събрание", както и от 10.30 до 13.00 ч. по бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и пл."Независимост" - само при необходимост и по преценка на "Пътна полиция". Закриват се паркинг "синя зона" и "служебен абонамент" за времето на протеста, който ще приключи в 13 часа.