Турски и румънски шофьори на камиони и автобуси се движат по българските пътища с неизправни превозни средства и редовно превишават допустимото време за шофиране без почивка. Това установи Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при специализирана проверка на тирове и автобуси с чуждестранна регистрация, извършена миналата седмица. Инспекторите са наложили глоби на нарушителите за близо 90 хиляди лева.

При превозите за собствена сметка инспекторите са проверили 1400 превозни средства и са съставили 140 акта, като най-честите нарушения са липса на трудови договори на шофьорите и превоз на безстопанствен товар. За последните три месеца санкциите, наложени на чуждестранни превозвачи, са на стойност 800 хиляди лева. За същия период на фирмите за превоз на собствена сметка са съставени 1800 акта, като предстои издаването на наказателни постановления и изпращането им в НАП за принудително събиране на глобите.

Миналата седмица автомобилните инспектори са проверили повече от хиляда превозни средства с чуждестранна регистрация. Издадени са общо 70 акта и наказателни постановления, обясни пред Дарик зам. изпълнителният директор на “Автомобилна администрация” Анастас Тодоров. “При международните превози най-често нарушителите са водачи с турска регистрация.

Най-честите нарушения са претоварване, каране с неотговарящи на пътните условия гуми, техническо състояние, неспазване на времето за управление и почивка. Определено нарушенията са в категорията тежки. Паралелно с това имаме сравнително висок процент нарушения при превозите за собствена сметка. Всяко десето превозно средство при тези превози е в някакво нарушение. Най-често при превозите за собствена сметка нарушенията са липса на трудов договор на водача, липса на документ удостоверяващ собствеността на товара”, коментира той.

За последните три месеца общо 190 камиона и автобуса с чуждестранна регистрация са били наказани с временно спиране от движение или отнемане на шофьорската книжка.