Признанието на България, че е скрила истината за размера на своя бюджетен дефицит през 2009 г., предизвика тревога, че и други страни от региона може да имат по-сериозни финансови проблеми, отколкото дават да се разбере, пише електронното издание на вестник "Айриш таймс".

Изявлението на министър-председателя Бойко Борисов, който заяви, че България е "излъгала нашите колеги /от ЕС/ за готовността ни за еврозоната", се отрази отрицателно на валутите на някои държави, особено на румънската лея, посочва ирландският ежедневник.

Това навява лоши спомени за случая с Гърция, която с признанието си миналата година, че бюджетният й дефицит е бил два пъти по-голям от обявените преди това оценки, предизвика срив на държавните ценни книжа и понижаване на стойността на еврото, изтъква вестникът.

Сега инвеститорите ще проучват изключително внимателно данните на новите страни членки на ЕС, в търсене на признаци, предполагащи, че правителствата се опитват да скрият истинския размер на бюджетния си дефицит - нещо което би блокирало плановете за присъединяване на тези държави към еврозоната, отбелязва "Айриш таймс". БТА