В писмо до премиера те съобщават, че планират жалба до Европейската комисия. Облигационерите по втория по-голям облигационен заем на холдинг "Български държавни железници" стигнаха и до премиера Бойко Борисов в търсенето на решение кога ще получат парите си.

Според източници на "Капитал Daily" те са изпратили писмо до премиера, с което търсят личната му намеса за бързото намиране на решение. След години просрочия от почти година въпросните 145 млн. лв. са обявени за незабавно дължими. Но не са платени и сега външните кредитори декларират, че ще започнат процедура срещу България.

Конкретният повод за писмото е заявеното пред медиите нежелание от страна на финансовия министър Владислав Горанов да дискутира проблемите на железниците. На 2 октомври Горанов изигра по странен начин депутатите от транспортната комисия в парламента, като отказа да се появи пред тях за обсъждането на стратегията за оздравяване и развитие на "Българските държавни железници", одобрена през април тази години. Тя предвижда две основни неща: пари за инвестиции и пари за разплащане с кредиторите, като в нея се разиграват различни сценарии за необходимите суми. Въпреки че разговорите с Министерството на финансите и в момента продължават, документът все още не е получил официална подкрепа оттам.

Писмото до премиера е придружено от проект на жалба до Европейската комисия, в която пише, че България е нарушила европейското право в сферата на железопътния транспорт, тъй като от 2007 г. не е инвестирала необходимите усилия във финансирането и преструктурирането на БДЖ, така че те сега да са способни да преживеят условията на пазарната икономика и да си плащат дълговете. Т.е. възможно е срещу България да започне наказателна процедура, по която, макар и след години, ако бъде потвърдено нарушение, страната ще трябва да плаща нови санкции.

В писмото на облигационерите се напомня и че през последните години са проявили особено търпение и толерантност и не са предприемали действия, които биха били критични за БДЖ. Не само няма регулярни плащания, но без реакция отлежава и тяхната оферта за разсрочване на дълга.

Облигационният заем за общо 120 млн. евро беше отпуснат на железниците през 2007 г. за покриване на стари задължения. Преди години обаче железницата започва да изпитва затруднения с плащането на задълженията, често пропуска вноски и към момента по заема остава да се изплатят още 145 млн. лв. След като дълго време компанията не успя да се споразумее с облигационерите за разсрочването им, от края на миналата година те са обявени за предсрочно изискуеми.