За въвеждане на диференцирана минимална работна заплата по браншове и минимална часова ставка заговори председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Тя уточни, че за законодателни промени в тази посока може да се мисли след провеждане на обществен дебат по темата.

„Минималната работна заплата може и трябва да се повишава, но само там, където има производителност, където има растеж на сектор. За мен трябва да говорим за диференцирана минимална работна заплата по браншове и то браншове, в които да се постигне договореност, това е потят“, коментира тя.

Според нея е крайно време да престанем да говорим за минимална работна заплата, а да говорим за минимална часова ставка, както по думите й е в „целия бял свят“.

„Да дадем възможност чрез промени в Кодекса на труда за едно по-гъвкаво работно време, за една по-гъвкава работна сила, която работодателите да имат възможност да наемат почасово, всеки един от нас да може да работи допълнително почасово“, коментира Стоянова.

Според председателката на бюджетната комисия в Народното събрание трябва да се върви по пътя към минимална часова ставка, а не само по пътя на минималната работна заплата и да се фокусираме в нея. По думите й този дебат не е зле да започне.